november 08, 2015

Ez az év könyve? | Soman Chainani: A Jók és Rosszak Iskolája

Közel hatszáz oldalnyi nosztalgia. Ezt hozta nekem ez a könyv, és annyira nagyon boldoggá tett az egész, hogy szerintem az év könyve lett nálam a Jók és Rosszak Iskolája.

A Twister Media Kft. elhozta hazánkba Soman Chainani népszerű trilógiájának első részét, a Jók és Rosszak Iskoláját. A regény már hat kotinensen megjelent, 23 nyelvre fordították le és hamarosan film is készül belőle. Gyertek és járjátok be velünk a Jók és a Rosszak Iskoláját, a tornyokat és a furcsa szobákat, barangoljatok velünk a kék minden árnyalatában játszó fák között a Végtelen-erdőben és fedezzétek fel velünk a mesék világát egy kissé más értelmezésben. Ismerkedjetek meg Agathával, aki egy temető mellett lakott és biztos volt benne, hogy a Rosszak közé kerül, illetve Sophie-val, aki kiskora óta hercegnőnek készül és eredendően Jónak tartja magát. Agatha mégis Végestelen lesz, Sophie pedig Végességes. Vajon hiba történt vagy a két lány nem is az, akinek feltételezi magát?

Az út első napjára 2015. november 7-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hét blogger segítségével ismerhetitek meg a Jók és a Rosszak Iskoláját. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a rendhagyó nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - nyolc példány a Jók és a Rosszak Iskolája című könyvből, továbbá a blogok némelyikén még egyéni nyeremények is lesznek: könyvjelző, órarend és kitűzők!
Fülszöveg:
Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.
Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.
Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak
Együtt, de mind mást tanulnak.
Menekülnél, de nem lehet
Kifele csak mese vezet.
Kiadó: Twister Media Kft.
ISBN: 9786158029414
Oldalszám: 584 oldal
Fordító: Bozai Ágota
Megjelenés: 2015.10.15.
Tudnotok kell a Jók és Rosszak Iskolájáról, hogy ez egy gyerekkönyv. Egy olyan, ahol a gyerekkori történetek mind helyet kapnak, ez a színfalak mögötti világ a kedvenc tündérmeséinkhez, ebből az iskolából kerültek ki a híres tündérmese szereplők, Hófehérke, a hercegek, a kis gyufaárus lány, Csizmás Kandúr mind itt nevelkedtek, tanulták meg a Jó vagy éppen a Rossz alapjait. Ez egy elég érdekes perspektívát ad a regénynek, de a kedvenc meséinknek is, ha belegondolunk, hogy kedvenc mesehőseink iskolában tanulták az elcsúfítást, vagy éppen azt, hogy miként lehet állatokkal beszélni. 

Egyben ironikus is ez, hiszen megmagyarázza azokat a dolgokat, amiket mi archetípusokként ismerünk, de ebben a világban bizony a szereplők "alapműveltségeként" szerepel, hiszen olyan alapvető náluk a mágia ismerete, a hercegnőetikett, vagy külön tantárgy arról, miként éljünk túl egy tündérmesét. Van egy adag társadalomkritika is, amelyet többnyire Agatha-nak köszönhetünk, aki megjegyzi, "nem véletlen, hogy a hercegnők olyan tehetetlenek a mesékben, ha csak annyira képesek, hogy mosolyogjanak, szép tartással állnak és mókusokkal beszélgetnek, akkor milyen esélyük lenne azon kívül, hogy megvárják, amíg egy fiú megmenti őket?". Ez nagyon kellemes felüdülés, és erős kritika a korábbi tündérmesék felé. Ezzel pedig a Jók és Rossza Iskolája is bekerült nálam a progresszív női karakterekkel rendelkező tündérmesék közé, közvetlenül a Frozen, a Shrek, vagy akár az Aranyhaj közé.


Intermisszió

(Csak ezt az egy bekezdést szeretném ennek szentelni, mert nem érdemes annyira hasonlítgatni, de mégis szükségét éreztem. Ha szeretted a Harry Potter könyveket, nem feltétlenül a vége felé ránk zuhanó sötétséget, hanem az első pár könyvet, az ártatlanságot belengő baljós atmoszférát, a szórakoztató, különös iskolai környezetet, és az érdekes tantárgyakat, a varázslatos rejtélyeket, akkor ezt a könyvet el KELL olvasnod. Nem, a történet nem ugyanaz. Igen, mesebeli iskola meg minden, de a történet nem ugyanaz, távolról sem. Ami ugyanaz, az az érzés, a könnyed olvasmányélmény, a mesebeli környezet. Potter rajongóknak kötelező, tényleg. Még akkor is, ha már felnőttetek, mint én, ez a történet visszavisz majd az első 2-3 részhez, higgyétek el.)

És, vissza a kritikához...


Sophie a felszínen pontosan olyan, amilyennek egy Disney hercegnőt elképzel az ember: gyönyörű, szépséges fonatokba fonja a haját, állatokkal beszélget. Emellett azonban kedves együgyűséggel kezeli a fontos problémákat, nehezen tudja eldönteni az ember, hogy ennyire önző, vagy ilyen butácska lenne, hogy az árva gyerekeknek szépészeti kozmetikumokkal kedveskedik?  


Agatha magának való, komoly lány, aki logikusan és szkeptikusan közelíti meg az őt érintő dolgokat. Barátsága Sophie-val érdekes és vicces, személyiségük több helyen is ütközik, melyből gyakran mulatságos párbeszédek keletkeznek. Ez a kettősség, ez a két véglet végigkíséri őket az egész könyv során, folyamatos vibrálást generál az egyébként is dinamikus, eseménydús történések között.

Mellékszereplők között is van jó néhány érdekes, mint például Sophie barátnője, Pötty, vagy akár a már-már tehetetlennek, tesze-toszának tűnő Tedros, aki semmilyen szempontból sem olyan, mint egy tradicionális fiú karakter, egy tipikus herceg. Sophie-hoz hasonlóan ő is egy ideált kerget, bár talán kicsivel jobban tisztában van vele, mi is a dolgok realitása.

A maga 584 oldalával a Jók és Rosszak Iskolája minden bizonnyal néhányatok számára elrettentő lehet, de már az elején szeretném leszögezni, amennyire nagy a könyv, olyan hatalmas szíve is van. Nem elég, hogy olvastatja magát a humoros, könnyed szöveg, de a kötetben jó néhány kedves rajz található, benne térkép az iskolához, az egész nagyon hangulatos. Ráadásul a betűk is egészen nagyok, tényleg ne valami gigantikus, nehéz történetre gondoljatok. 
Összességében mindenkinek ajánlom, kicsiket, nagyokat is le fog nyűgözni, ha szeretik a mesék világát. Nálam abszolúte az év könyve, a sok nosztalgiának köszönhetően, imádtam!

Értékelés

Alapötlet:
Karakterek:
Stílus:
Dinamika:
Befejezés:


Játék:
A Twister Media Kft. bőkezűségének köszönhetően ezúttal rendhagyó nyereményjátékra invitálunk titeket. Minden állomáson egyéni játék és egyéni nyeremény vár Titeket. Összesen nyolc példány Jók és Rosszak Iskolája kerül kisorsolásra, továbbá könyvjelzők, órarendek és kitűzők. Érdemes játszani minden állomáson, így nagyobb eséllyel nyerhetitek meg a könyvek egyikét. Sikeres játékot!

A Letehetetlenen egy személy fog majd egy kis Jók és Rosszak Iskolája ajándékcsomagot nyerni, melynek tartalma egy példány a regényből, valamint a regénnyel kapcsolatos gyönyörű képpel díszített kitűző és egy órarend is. Ha szeretnétek ezeket megnyerni, nincs más dolgotok, mint kedvelni a Twister Media oldalát, illetve a Letehetetlent is Facebookon. Valamint, a keresztrejtvényben hat meseszereplőt, illetve mesekelléket fejthettek meg, amik feltűnnek a regényben is. Ezeket a megfejtéseket várom a Rafflecopter dobozba. Ügyesen! :)


Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
11/07 Deszy Könyvajánlója
11/08 Letehetetlen
11/09 Kelly és Lupi Olvas
11/10 Always Love a Wild Book
11/11 Függővég
11/12 Dreamworld
11/13 CBooks
11/14 Könyvszeretet

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögöttRea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com