május 30, 2015

7 új vagány YA hősnő, akiket imádhatunk


Aki egy kicsit is szerencsétlenebb a könyvei választásakor, az könnyedén belefuthat a tipikus YA/NA hősnőkbe. Általában őket semmi más nem jellemzi, csak az az egy pasi, aki körül hirtelen elkezd forogni az addig egyébként nyomorúságos életük. 

Miről lehet felismerni ezeket a karaktereket? Nos, általában, mivel a könyvek középpontjában a szerelem áll, ezek a nők elég keveset foglalkoznak magukkal, gyakran alábecsülik magukat, nem hiszik magukat méltónak a másik fél figyelmére, és sokszor, nagyon sokszor sokkal több figyelmet szentelnek narrátorként arra, hogy leírják, milyen szép ívben feszül most meg a férfi főszereplő hasfala, vagy hogy mennyire mély zöldek a szemei (fejezetenként legalább kétszer, vagy tízszer), mint bármi másra.Vegyük csak Bella Swant (ó, Alkonyat sorozat, hát ismét találkozunk), vagy Ever Bloom (Immortals sorozat). Van is egy nagyon hasznos útmutató hozzá, hogyan írjunk tökéletes YA főszereplőnőt, természetesen csak poén, de hát ha egyszer az esetek nagy hányadában ez így igaz?
Személy szerint ki nem állhatom ezeket a főszereplőnőket, de szerencsére nincs hiány igazi vagány nőkből sem, akik nőiesek, mégis kemények, komplex karakterek, megállnak a lábukon. Ha megtalálják a szerelmet? Hé, király, csak közben ne veszítsék el saját magukat. Ebbe a panteonba tartozik Katniss Everdeen (Az éhezők viadala sorozat), vagy például Rose Hathaway (Vámpírakadémia sorozat), sőt Hermione Granger is (Harry Potter sorozat, a könyvekben, a filmekben kevésbé). 


Most biztos így néztek, hogy oké, de ezzel nem mondtam semmi újat, a fent említett három hölgy nem igazán újak a YA irodalomban, sőt, a fenti képen látható Allison Argent (Crystal Reed) is akármilyen vagány csaj, akármilyen komplex, még csak nem is könyvszereplő (Teen Wolf). Szerencsénkre azonban a Huffington Post egy elég jó kis cikkben listázza nekünk azt a hét új YA hősnőt, akik igazán méltóak a csodálatunkra és megérdemlik a figyelmet. 
Na már most, az elsődleges oka, amiért belefutottam ebbe a cikkbe az, hogy éppen olvasom az egyik sorozat első kötetét, amit itt említenek, és felfigyeltem a borítóra a kisképen. Nagyon megörültem, mikor megláttam Laiat az An Ember in the Ashes sorozatból a listán, és még ha a többi könyvhöz nem is volt eddig szerencsém, azt hiszem, ha ilyen társaságba illőnek gondolta a cikk írója Laiat, akkor már tudom is, melyik az a hat másik könyv, amit következőnek fogok olvasni.

  1. Aya - könyv: The Glass Arrow | írta: Kristen Simmons
  2. Shahrzad - könyv: The Wrath and the Dawn | írta: Renee Ahdieh
  3. Fayre - könyv: A Court of Thorns and Roses | írta: Sarah J. Maas
  4. Rachelle - könyv: Crimson Bound | írta: Rosamund Hodge
  5. Jessamy - könyv: Court of Fives | írta: Kate Elliott
  6. Laia - könyv: An Ember in the Ashes | írta: Sabaa Tahir
  7. Wilhelmina - könyv: The Orphan Queen | írta: Jodi Meadows
Ami pedig az An Ember in the Ashest illeti: aki tud angolul, gyorsan szerezzen be belőle egy példányt. Megköszönhetitek később. Itt a könyv trailere:


Nektek kik a kedvenc YA hősnőitek? Ki az, akit abszolút ki nem állhattok, már ha van ilyen, és miért? Volt már olyan, hogy egy hősnő karaktere vonzott egy regényhez, vagy éppen az ő személyisége miatt dobtatok félre egy könyvet?



3 megjegyzés:

  1. Nekem Rose Hathaway nagy kedvencem, tetszett az ereje. Nem vagyok oda a romantikus regényekért de a The DUFF főszereplője, Bianca Piper rendesen oda vág. Nem menti meg a világot az összeomlástól, ennek ellenére nagyon erős karakter, akit szerintem szintén csodálni érdemes: az egyszerű mindennapok hősnője.
    Tudom, hogy voltak főszereplő leányok, akik a világból is kikergettek, de annyira utáltam őket, hogy nem tartottam meg a könyvet, nem olvastam újra, így teljesen sikerült megfeledkeznem róluk. Egyet sem tudnék most felsorolni, ennek pedig örülök :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te személy szerint Bellát nem sorolnád ide? Nekem utólag idegesítő érdekes módon, mikor olvastam 16 éves fejjel semmi bajom nem volt vele. Csak később esett le, hogy lehet, hogy ez a gondolkodásmód így annyira nem jó.

      Törlés
    2. Bella számomra határeset. amit tud, azt megteszi a szeretteiért, nem tehet arról, hogy az őket veszélyeztetők mind emberfeletti erővel és képességekkel bírnak. Küzd, ahogy tud és nagyon szeret. Inkább a Jacob vonal idegesített. Nem az, hogy Bella próbál tovább lépni, hanem hogy Edward visszatérése után sem képes sokáig dönteni. De emberileg megértem, még ha idegesít is, hiszen az életének egy olyan szakaszában ismerte meg, amikor Jacobon kívül senki nem tudott neki segíteni. Szóval, mint mondtam, Bella határeset.

      Törlés

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com