július 03, 2015

Még mindig zajlik a vihar a biliben John Green körül

Több YA író is kiállt John Green mellett, amikor is egy felhasználó a Tumblrön azt találta írni róla, hogy kirázza tőle a hideg, és hogy nagyon fura, nem olyan vicces, kedves értelemben, hanem olyan cukros bácsis értelemben.




Már két hete, hogy a Tumblr egy virjin nevű felhasználója kipostolt egy rövidke írást, melyben személyes véleményét fejezi ki az egyik legfelkapottabb ifjúsági regényeket író szerzőről, John Greeenről (A csillagjainkban a hiba, Papírvárosok, Alaska nyomában). Green maga is jelen van a közösségi oldalon, és miután egy másik felhasználó provokáció gyanánt még be is tagelte az írót utólag a bejegyzésben, nem tudta figyelmen kívül hagyni a mára már ötvenezer megosztással rendelkező postot, mely így szól:

I bet John Green thinks people don't like him because he's a dork or a nerd or whatever, when in reality it's because he's a creep who panders to teenage girls so that he can amass some weird cult-like following. And it's always girls who feel misunderstood, you know, and he goes out of his way to make them feel important and desirable. Which is f---ing weird. Also he has a social media presence that is equivalent to that dad of a kid in your friend group who always volunteers to 'supervise' the pool parties and scoots his lawn chair close to all the girls.

Fogadok, John Green azt gondolja, az emberek azért nem szeretik, mert bolondos, vagy mert kocka, vagy ilyesmi, pedig igazából azért nem, mert egy patkány, aki tinilányoknál hízelgi be magát, hogy így toborozzon belőlük fura, szekta-szerű követőket. És mindig a lányoknak kell azt érezniük, hogy félreértik őket, ő pedig mindent megtesz, hogy fontosnak és kívánatosnak érezzék magukat. Ami kib------ul hátborzongató. Ezen felül a közösségi médián is úgy van jelen, mint az a valaki apukája a baráti körödben, aki mindig szívesen vállalja a "felügyeletet" a medencés bulikon és közelebb húzza a napágyát a kislányokhoz.
Az eredeti bejegyzést a felhasználója már törölte, de már nem tudta kitörölni teljesen, így akik megosztották, azoknál természetesen nyoma maradt. John Greenhez is így jutott el az írás, melyre egy terjengős válaszban reagált. Kijelentette, hogy nem érzi szükségét annak, hogy megvédje magát ilyen vádakkal szemben, hiszen ő soha nem zaklatna gyerekeket szexuálisan. Hozzátette azt is, hogy a puszta feltételezés, és hogy ez ilyen formában került most elő is csak hátráltatja a ténylegesen szorult helyzetben lévő, zaklatott gyerekek eseteit.

John Green (forrás: wsj.net)

Természetesen, mivel a Tumblr nem úgy műkövik, mint Vegas, ami ott történik, nagyon ritkán marad ott, sőt, minden esélye megvan, hogy továbbterjedjen, és ebben az esetben is így lett. Akkoriban Sarah Dessen, Maggie Stiefvater és még Cassandra Clare is nyilatkoztak az esetről Twitteren és Tumblrön, támogatásukat fejezve ki Green felé, illetve nemtetszésüket a vádaskodásokkal szemben. 

Ha mindez akkor és ott megállt volna, jó is lenne, de szerdán az egyik leglátogatottabb amerikai blog, a Huffington Post is publikált egy cikket a témában, melyben azt fejti ki, hogy ez a reakció a felnőttek részéről nem megfelelő. Hiszen ha egy fiatal lánynak azt tanítják már ilyen korán, hogy ha kifejezi aggodalmát egy számára unszimpatikusnak tűnő férfival szemben, akkor az rossz, így az a lány valószínűleg felnőttként is hallgatni fog, ha hasonló helyzetbe kerül. A cikk írója felhívja a figyelmet, hogy ez az áldozat vádlásának az egyik esete, és mint ilyen, a YA közösség, és a sok neves író is helytelenül jártak el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az eredeti bejegyzés írója már mindent letörölt a Tumblr profiljáról.

Teresa Jusino a The Mary Sue blogtól egészen odáig megy, hogy nem érti, Green reakcióját, hiszen őt senki sem vádolta pedofíliával (pedig, az én szövegértelmezésem szerint pontosan ez történt), és nem érti, miért kellett ennyire felkapni a vizet. Hiszen, írja Jusino, a bejegyzés szerzője csak a véleményét fejezte ki, hogy neki nem szimpatikus Green személye, nem vádolta semmivel. Ez olyan, fűzi tovább, minthogy egy adott színész neki nem szimpatikus, akkor a filmjeiben is mindig azt sejti, hogy valami nem stimmel a karakterrel, de ettől függetlenül nem gondolja, hogy az a színész rossz ember. Továbbá, egyetért a Huffington Post írójával, hogy Greennek még van mit tanulnia a fiatalokkal történő kommunikációról.

Ez már csak azért is vicces, mert Green az íráson kívül több platformon is jelen van, és ha máshol nem, hát tanulást elősegítő videóival bebizonyította, igenis ért a fiatalok nyelvén.

Nektek mi a véleményetek? Egyetértetek azzal, hogy jogosan védte meg magát a szerző, vagy esetleg a két másik blogbejegyzéssel vagytok egy véleményen? Mennyire kell az ilyesmit személyesen venni?

6 megjegyzés:

  1. Nekem sem szimpatikus Green, bár én nem tudok semmit a személyes oldaláról. A könyvei után messzire elkerülök minden vele kapcolatosat, mert szerintem írni nem tud, és mindig a fontos dolgokat ragadja meg, amiről aztán rossz, fordított tanulságot közvetít. De egyébként a Huffington Posttal értek egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megmondom őszintén én csak a Csillagjainkban a hibát kezdtem el tőle, ezen túl a Crash Course-os videóit ismerem YouTuberól, azok alapján egy magát nagyon viccesnek és lazának beállító pasinak tűnik, aki néha humoros, de néha egyszerűen túl sok. Te melyik könyve(ke)t olvastad tőle, ami alapján ennyire nem tetszik? Csak kíváncsiskodok :P

      Törlés
    2. Videókat nem néztem még tőle (és nem is akarok), de a Csillagainkban a hibát és a Papírvárosokat olvastam, illetve a Will & Will-t, amit társszerzőként jegyez. Mindháromról írtam a blogon, utóbbin a másik szerző tompított kicsit, szóval ott kifejtettem a véleményem :)

      Törlés
  2. Én nem sokat tudok az íróról, csak a Csillagainkban a hibát olvastam tőle, nem néztem utána életrajzának és videóinak. Szerintem lány postja kétféleképpen értelmezhető, lehet vélemény és lehet vád is. Konkrétan nem írja azt, hogy John Green pedofil, hanem azt, hogy olyan érzést vált ki belőle, mint ha az lenne. Szerintem az olvasón múlik, hogy ezt hogyan értelmezi.
    Persze szólás szabadság van, de aki így fogalmaz, az általában csak figyelemre vágyik. Hány durva kommentet látni az interneten... a véleményünket szabadon fejthetjük ki (sőt fontos, hogy megtegyük), de meg kellene tanulni végre, hogyan tegyük ezt kulturált módon.

    VálaszTörlés
  3. jennyspring7/10/2015

    UHHH! Félreértés ne essék, John Green szerintem is erősen túl van hype-olva, míg a könyvei általában ugyanazokat a sablonokat lövik el, és a harmadiknál már kicsit feltűnő a dolog.. DE ez az eset a tipikus tumblörös túlkapás, amiből mostanában egyre több van... -.- Míg a user bárkit megvádolhat bármivel (mert igenis azt sugallta, hogy John Greennek pedofil hajlamai lennének, pusztán azért mert neki unszimpatikus), míg John nem is reagálhat a dologra anélkül, hogy ne fordítanák ki a dolgot. Ha neki nincs joga reagálni, akkor xy usernek miért van joga ilyen vádakat kitalálni és posztolni, anélkül, hogy következményei lennének?! IMO, ez tipikusan az az eset, amikor egy felkapott, híresség egyik pillanatról a másikra "lezuhan", és már az egykori rajongók illetve azok, akiknek semleges volt is azon vannak, hogy ne legyen már ilyen népszerű, mert túl "sok", mindenhol ott van.. stb. (Mint pl. Anne Hathaway esete miután megnyerte az Oscart, hirtelen mindenki talált benne valamit, amit utált). Az teljesen rendben van, hogy valakinek véleménye legyen nyilván, nem azzal volt gond, hanem azzal, amiket ez a post sugallt - ezeket azért át kéne gondolni, mielőtt valaki úgy dönt, hogy mondjuk tönkreteszi valaki életét azzal, hogy pedofilnak nyilvánítja, mert épp rossz lábbal kelt fel. Ráadásul el is éri, amit akart, ha már a HuffPost is leközölte a dolgot... Elnézést a hosszú reagálásér, de mostanában már kezd elegem lenni a tumblr bizonyos részéből, pont az ilyen dolgok miatt. -.-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek teljesen. Mondjuk, annyit hozzátennék, hogy az OP nem tagelte rajta John Greent, se a blogját, úgyhogy lehet, hogy csak egy olyan "kikiáltom a szélbe a véleményem" dolog volt a részéről. Mint ahogy mondjuk nem szimpi neked vagy nekem sem xy celebrity és ezt kiblogoljuk magunkból. Ennek ellenére a HuffPost és a MarySue is nagy csalódás volt nekem, mert ha már túllő a célon valaki, akkor nekik nem kell még azon is túl tenniük. Case in point: Minden pasi creepy pedofil, amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője? Ne már...

      Törlés

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com