szeptember 19, 2016

A miniboszorkány kalandjai | Roald Dahl: Matilda

 Újabb gyerekkori kedvencet látogattam meg, csak most kicsit másként. Eddig csak filmen imádtam Matilda kalandjait, most a lapok közé is elmerültem vele.


A gyerekkor mindenki számára kedves, szent és sérthetetlen. Legyen szó a játékainkról, a családunkról, a kedvenc könyveinkről és a kedvenc filmjeinkről is. Matilda számomra egy hős volt mindig is, érdekes, élettel teli kislány, tele energiával, a film teljesen levett a lábamról. Fogalmam sem volt, hogy ez egy könyv alapján készült, és azt meg pláne nem sejtettem, hogy felnőtt fejjel fogok találkozni ezzel a történettel ismét. Most pedig, mikor a kezembe vettem, azt nem sejtettem, hogy teljesen el fog varázsolni, megint.
Bevezető
Hallottál már Matildáról?
A lányról, akivel minden könyvmoly garantáltan tud azonosítani.
A lányról, aki alja a betűket és könyvtárnyi olvasnivaló van már a háta mögött.
A lányról, aki pontosan tudja, amit bármelyik könyvszerető ember: hogy az olvasás különleges képességekkel ruház fel.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki a könyvmoly kislány kalandjaiból. Szeptember 11-től hat állomáson keresztül utazunk vele a betűk izgalmas világában.
És ha ügyes vagy, Te is csatlakozhatsz hozzá.

Nemrégiben kezdtem megint gyerekkönyveket olvasni, és ez határozottan olyasmi, amit a blogturnéknak köszönhetek. Azonban, eddig sikerült pár nem annyira jóba belefognom, mégis, most nagy reményekkel ültem neki ennek a könyvnek. Nem csalódtam. Matilda története csaknem olyan vicces könyvben, mint a film, sőt, még mókásabbnak is találtam. Dahl valahogy ötvözi a felnőttek szarkazmusát és a gyerekek ártatlanságát a narrációjában, és ezzel megvett kilóra. A felnőttek élettapasztalata nem karakteridegen Matilda történetében, sőt, a sok olvasás miatt teljesen reálisnak tartottam, hogy egy pici lány ilyen okos legyen. A felnőttek, akik körülveszik szintén nagyon szórakoztatóak, főleg ahogy az ő szemén keresztül láthatjuk őket. Olyan belátást enged neki a szerző a felnőttek világába, amitől minden mondata sokkal szórakoztatóbb lesz a könyvnek. Ráadásul olyan extrém megoldásokhoz folyamodik, ami az ábrázolást illeti, hogy tényleg le a kalappal. Gyerekként, felnőttként is megvett kilóra.

Eredeti cím: Matilda
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 296
Fordító: Totth Benedek
ISBN: 9786155501043
Sorozat: -
Bechdel-teszt: átment
Matildával sok a baj. Falja a betűket, könyvtárnyi olvasnivalót cipel haza, valóságos
fejszámoló művész. Szülei szörnyülködve szemlélik leányuk különcségeit, s megpróbálják rávenni az egyetlen értelmes elfoglaltságra, a televízió bámulására. Matildával azonban nem sokra mennek. Iskolába akar járni és tanulni szeretne. Itt találkozik a tündéri tanító nénivel, Édess kisasszonnyal, és a félelmetes igazgatónővel, Ordass kisasszonnyal. Számtalan torokszorító és mulatságos kaland közben döbben rá, hogy csodatevő képességgel is rendelkezik…
Matilda fordulatos és meghökkentő története Roald Dahl legújabb, ifjaknak szóló fantasztikus varázslata. Matilda különleges lány, de a szülei sajnos komplett idióták.

Az apja szélhámos, az anyja meg sötét, mint egy belső zseb. Ki nem állhatják a lányukat, azt szeretnék, ha többet tévézne, és kevesebbet olvasna. Czukor kisasszony, a tündéri tanárnő viszont hamar rájön, hogy Matilda zseni. Az iskola rettegett igazgatónője azonban mindkettőjük életét megkeseríti… Még szerencse, hogy Matilda elképesztő trükköket tartogat a tarsolyában, és nem fél megmutatni a szörnyű felnőtteknek, hogy vele jobb nem ujjat húzni!

A Matilda a Kolibri Kiadó Roald Dahl-életműsorozatának második darabja, amelyet új fordításban, Totth Benedek tolmácsolásában olvashatunk.

„Dorong kisasszony a tanári asztal mögött ült, és rémülten, megbűvölve meredt a pohárban vonagló gőtére. Matilda szintén a pohárra szegezte a tekintetét. És akkor lassan, nagyon lassan, valami roppant különös, egészen szokatlan érzés kerítette hatalmába. A szeme viselkedett a legfurcsábban. Mintha elektromossággal telítődött volna. Mintha egy rettenetes erő forrt, buzgott volna föl a szeme mélyéről. És közben valami egészen mást is érzett, de nem tudta megmondani, mi az. Mintha villámokat szórt volna a szeme. Igen, ez az! Szó szerint apró villámok cikáztak — egyenesen a szeméből!”


A kiváncsiság, ami a kislányt hajtja, sok kalandba sodorja, de mégis, a történet mellett nekem a világ, ahogy Dahl láttatja velünk a kicsik történetét… nos engem ez fogott meg igazán. A gyerekek élete egyszerre csodálatos és félelmetes, tele varázslattal, de ugyanakkor rémisztő dolgokkal is. Az iskola ennek az egyik központi helyszíne, ahol a gonosz igazgatónő terrorizálja a gyerekeket, lelkileg és testileg is. Ugyanakkor a barátok, a kedves tanárok mégis élhető környezetet biztosítanak, s ez jól reflektál arra, ahogyan én is gyerekként láttam az iskolát. Volt a tanár néni, aki meg voltam győződve, hogy utált (csókolom, Ildikó néni), és volt olyan is, akinél öröm volt bent ülni. Voltak gonosz gyerekek, de voltak barátaim is. Ezt az érzést nagyon szép túlzásokkal ébreszti fel az olvasóban az író, és hiszem, mindenkinek vannak hasonló élményei. Arra is rámutat a regény, hogy a szülők sem mindenhol csodásak, nem mindenkit szeret az édesanyja vagy az édesapja, és ez néha egyszerűen így van. Nem keres rá indokokat, tényként közli. Hagyja, hogy az olvasók, akármilyen kicsik is, megértsék, hogy ez előfordul. Ez soha egy percig sem Matilda hibája a könyvben.

 
A félelmetesebb részeket kifejezetten szerettem, gyerekként is odavoltam egy jó kis borzongásért, és bár felnőttként ez már inkább csak körítés, azért ha Piroska nagymamáját megette a farkas, itt is elnézem az a mennyiségű erőszakot és a horrort, ami ebben a könyvben pont elfért. A kicsiknek meg kell tanulniuk, hogy az életben nem jó dolgok történnek csak, és ez egy remek könyv ilyen szempontból is.

Dahl tapasztalt mesekönyv író, és már tudja, hogyan vegye komolyan a közönségét. Nem csak egy korosztálynak ír, hiszen felnőttként ugyanúgy izgatottan siklottam egyik fejezetről a másikra. Mindössze két oda-vissza buszút elég volt munkába és már végeztem is vele. Nagyon ajánlom mindenkinek, felnőtteknek, kicsiknek is egyaránt.A turné állomásai:
09.11 – Deszy könyvajánlója
09.13 – Zakkant olvas
09.15 – KönyvParfé
09.17 – Olvasónapló
09.19 – Letehetetlen
09.21 – Sorok között


Nyereményjáték!
Mostani nyereményjátékunkban nem lesz nehéz dolgod, ha ismered Roald Dahl könyveit! Minden állomáson találsz egy nevet. Nagyrészt Roald Dahl szereplők, de figyelem! Akad egy egy kakukktojás.
Tehát dupla feladatod van: minden állomáson rájönni, az adott szereplő melyik Roald Dahl könyvben bukkant fel, és kitalálni, melyik a kakukktojás!
Ha ez mind megvan, nincs más dolgod, mint beírni az egyes könyvcímeket, a kakukktojásét is! De ha megtaláltad a kakukktojást, egy plusz pontot is bezsebelhetsz, csak annyit kell megírnod, melyik név volt a kakukktojás.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Gyökér kisasszony  

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögöttRea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com