augusztus 26, 2015

3 nagy segítség a kötelezőkkel | Iskolakezdés 2. rész

Azt már kiveséztem, hogy szerintem miért nem jó a rendszer, ami a vaskosabbnál vaskosabb, archaikusnál archaikusabb nyelvezetű műveket lecsapkodja eléd tanévről-tanévre, hogy akkor most tessék, olvasd. De mi a megoldás, ha a rendszer nem változik?



Sokunk életét megkeserítette egy-egy nehéz kötelezőolvasmány, de az újabb generációknak már sokkal több segítség áll rendelkezésére. Most jöhetnék azzal, hogy bezzeg az én időmben, de alig öt éve, hogy elballagtam a középsuliból, úgyhogy nem lenne jogos. Mondjuk akkor még nem mentek ennyire nagyon az okostelefonok. Azt hiszem. Azonban...

Ma már okostelefon, táblagép, mindenféle elektronikai eszköz rendelkezésünkre áll, ami segítheti a tanulást. És nem a puskákról beszélek, amiket így még csak lejegyzetelni sem kell, mert csak ráteszed a fájlt a telefonra, vagy rákeresel Wikipédián. (Komolyan, srácok, nektek kell küzdenetek valamiért még az iskolás évek alatt? :)) Az alábbiakban néhány olyan dolgot osztok meg veletek, amik nagy hasznotokra lehetnek, ha kötelező olvasmányokról van szó.

1. Csak röviden, ha kérhetem!

Oké, ez nem új keletű dolog. Gondolom mindenki tud róla, hogy vannak a könyvekből rövidített változatok, tömörítve, néhány mondatban, vagy akár pár oldalban összefoglalva a művet.Ehhez nyilván elég sokféle forrás rendelkezésetekre áll. Sok történet összefoglalója megtalálható Wikipédián, néhány nyomtatásban is kijött, sőt, számtalan honlap is a rendelkezésetekre áll, hogy csak egyet mutassak. Ha pedig jól tudsz angolul, mindenképpen ajánlom figyelmedbe minden anglisztikás kedvenc egyetemi forrását, a Sparknotesot, ahol a elég sok világirodalmi (mondjuk elsősorban amerikai és brit) klasszikusról találtok forrást, elég jól fel lehet belőle készülni.

DE! Fontos, és itt szeretném leszögezni, egy rövidítés közel sem ad olyan olvasási élményt, mintha az ember az igazi művet forgatná, és bizony a tanárotok ugyanúgy tisztában van ezek létezésével, és könnyen kérdezhet olyat, amit a részletes olvasásból kellene tudnod. Éppen ezért, mivel nektek az időtök azért még többnyire megengedi a gimnázium és az általános alatt: a rövidítést használjátok mintegy sablonként. Sokkal könnyebben rágjátok át magatokat egy nehezen érthető, lassan kibontakozó könyvön, ha tudjátok előre, hogy mire számítsatok, legalábbis ez nekem mindig könnyebbséget jelentett. A leíró részeket ilyenkor át lehet lapozni, (ain't nobody got time for that!) és ha észreveszed, hogy közeledik egy nagy esemény, amit a rövidítés kiemelt, akkor szépen elolvasod azt is a könyvben.

2. Tekerd fel a hangerőt

Mint ahogy azt egy viszonylag új bejegyzésben is írtam, a hangoskönyvek isteni jók, nagyon sok szempontot fel is soroltam, arra vonatkozóan, hogy miért is érdemes ezt a formátumot választani. A hangoskönyveket, ha még nem hallgattad őket soha, úgy képzeld el, hogy adott a szöveg, amit valaki felolvas, aztán te letöltheted és meghallgathatod. Nagyon hasznos, mert ha éppen valami olyat csinálsz, ami csak a kezed köti le, az agyadat nem, azt az időt ki tudod használni arra, hogy közben is "olvass", haladj egy könyvvel. Csak felteszed szépen a hangfájlokat a telefonodra, bedugod a fülest, és ha bejárós voltál, mint én, máris megvan, hogy mivel foglalhatod le az agyad egy-egy órára a buszon. Vagy mosogatás közben, vagy mikor anyukád megkér, rakj rendet. Reggel öltözés, vagy pakolás közben. Nincs ez másként a kötelezők esetében sem, viszont míg azok a könyvek, amiket egy átlagos olvasó keres, nem feltétlenül léteznek még ilyen formában, a kötelezőkből nagyon-nagyon sok megtalálható a MEK honlapján. Érdemes megnézni!
Extra tipp: Ha nagyon közel a határidő, akkor nyugodtan tedd kétszeres sebességre a lejátszást. Így kétszer olyan gyorsan tudsz vele haladni, és a legtöbb felolvasó úgyis elég lassan beszél, érteni fogod így is.

Itt jön majd az, hogy "Bezzeg az én időmben..."

3. Gondolkozz applikációban

Én lettem volna a legjobban meglepve, ha nem találok valami ehhez hasonlót, miközben keresem a módszereket ehhez a cikkhez, és persze, hogy találtam! A Google Play alkalmazásai között található ez a csodálatos kis szoftver, a neve nemes egyszerűséggel Kötelező olvasmányok. Egyelőre még nincs benne olyan sok olvasmány, viszont sok nagyon fontosat megtaláltok itt, amik valószínűleg minden iskolásnak kötelezők. Nem csak olvasni tudod így a könyvet az alkalmazásból, de ennek is van egy hangoskönyv funkciója is, melyel olvasni és hallgatni egyszerre tudod. 

Hasznosnak találtad ezt a bejegyzést? Neked is nehezen mentek a kötelezők? Milyen tippjeid vannak, neked mi vált be a legjobban? Írd meg nekem akár itt, akár a Facebookunkon!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com