december 14, 2015

Young Adult, ahogy én szeretem. Sara Raash: Hó mint hamu

Az év meglepetése számomra: Találtam olyan Young Adult könyveket, amiket imádtam! Nem is kicsit. Ez is egy abból a háromból, amibe beleszerettem idén. 



Míg egy éve még leírtam az egész műfajt, úgy ahogy van, addig az idei év megmutatta nekem, hogy igenis tud még ez a műfaj kellemes csalódást okozni. Ez idén a harmadik könyv, (a Veled minden hely ragyogó és a Hová lett Audrey? után) amit tényleg nagyon szerettem, és mindjárt el is mondom, hogy miért!

Bevezető:
A Twister Media Kft. jóvoltából immár magyarul is olvashatjuk Sara Raasch izgalmas trilógiájának első részét, a Hó, mint hamut. A regény nem is lehetne aktuálisabb, mint most, amikor sokan közülünk annyira vágyják a havat, mint Meira és a Télországiak. Gyertek és járjátok be velünk Primoria királyságait, keressük meg együtt a mágiasztereket, ismerjétek meg velünk ezt a mágiával és érzelmekkel teli kalandos regényt.  

Az út első napjára 2015. december 14-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hat blogger segítségével ismerhetitek meg a Hó, mint hamu világát. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Hó, mint hamu című könyvből!



Fülszöveg:
TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat. Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt. Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Kiadó: Twister Media Kft.
ISBN: 9786158029438
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Bozai Ágota
Megjelenés: 2015.11.15.


Bizonyos szempontból ez is egy amolyan "megszokott" disztópikus YA könyv, ami levesz a lábadról. Minden adott, ahhoz, hogy Az éhezők viadala nyomába érjen, minden szempontból, és mit is mondhatnék, a kedvenc szériámról van szó így ez nem egy utolsó szempont. Miben hasonlítanak? Lássuk csak!
  • Erős hősnő?
  • Disztópikus világ?
  • Akciódús történet?  
  • Jól megfontolt, felépített univerzum?
  • Nem túl nagy hangsúly a love story-n?
  • Sokoldalú mellékszereplők?
  • Lebilincselő alapkonfliktus? ☑ 
Ilyen adottságokkal rendelkezik a regény, és ez még tényleg csak az egésznek a váza. Sara Raash olyan szépen vezeti a történetet, hogy csak úgy ámultam, mikor kibontakozott előttem ez a világ. Minden részlet, amit kapunk, fontos, akár történeti, akár hangulati szempontból. A szereplők sokoldalúak és érdekesek, a főszereplőtől az utolsó mellékszereplőig. Az egész regényt ráadásként belengi egy olyan alaphangulat, ami tagadhatatlanul másvilági. 

A történet alapkonfliktusa azért is tetszett annyira, mert kissé olyan meseszerű, a gonosz tél, amint rátelepszik az országra, kicsit a Narnia világát juttatta eszembe. A mesébe illő dolgok pedig Oktuber megvettek kilóra, még a történet felépítése is olyan, mint egy tündérmeséé, igazi hőseink vannak, és igazi, erős női főhősünk.

Helyenként kissé leül a sztori dinamikája, főleg az elején, hogy megismerhessük a szereplőket, vagy a világot, amelyben járunk, de ezek a részek sem voltak unalmasak. A történeten a főszereplőnk, Meira vezet át minket (akit én sikeresen, többször is Meridának olvastam, hopp), aki bár tinédzser korban van, de sokkal érettebb és értelmesebb, mint a legtöbb YA regényszereplő. Magabiztosan és okosan szemléli a világot, az egyetlen dolog, ami a korának sajátossága, és hibaként könyvelhető el, az a már-már gyermeki naivitás egy-két helyen. 

Mindenképpen ki kell térnem rá, hogy Meira egy csakrammal harcol, ami a leglazább dolog, ever. Akinek kimaradt volna annak idején a Xéna c. sorozat, az képzeljen el egy ilyen frizbi szerű dolgot, aminek élesek a végei, és ha az ember a rossz végén van, akkor eléggé szét tudja kaszabolni a testét. Lehet, hogy keveset olvasok, de én ezt a fegyvert regényben még sosem láttam, így, annak ellenére, hogy a harcos hercegnő is ezt használta a tévésorozatban, mégis nagyon eredeti ötletként könyveltem el.

Felvezető regénynek tökéletesre sikerült a Hó mint hamu: elérte, hogy megszeressem a szereplőket, hogy tudni akarjam, mi következik ezután, és hogy elmerüljek a világában. Még ha dinamikailag meg is vannak a maga hiányosságai, összességében nagyon ajánlom mindenkinek, akinek kenyere az ilyesféle, disztópikus regény. 

Játék:
A Twister Media Kft. felajánlásának köszönhetően ismét nyereményjátékra invitálunk Titeket. A szerencsés nyertesek megnyerhetik a három könyv egyikét!

A Hó, mint hamu világában, Primoriában nyolc királyság, így nyolc főváros is található, de az első részben egyelőre csak hetet ismerhetünk meg (Nyárföld, Őszföld, Télország, Tavaszföld, Yakim, Ventralli és Cordell – Paisly egyelőre még ismeretlen), ráadásul hét bloggerünk is van. A feladatotok az, hogy kitaláljátok a hét főváros nevét és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. A hét fővárost hogyan is találjátok meg? Olvassátok el figyelmesen a bejegyzések/vélemények szövegét, ugyanis a városnevek a mondatok valamelyikébe bújtak. Honnan lehetsz biztos benne, hogy a megfelelő városnevet találtad meg? A városnév értelmezhetetlen, nem odaillő módon szerepel a mondatban. Kalandra fel!
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újra sorsolunk.
 a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
  • 12/14 Letehetetlen 
  • 12/15 Könyvszeretet
  • 12/16 MFKata gondolatai 
  • 12/17 Kelly és Lupi olvas 
  • 12/18 Deszy könyvajánlója 
  • 12/19 CBooks 
  • 12/20 Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com