július 19, 2016

Ilyen nehéz a gyerekeknek? | Kate DiCamillo: Flóra és Odüsszeusz



Szuperhős mókus, cinikus főszereplő tízéves egy olyan történetben, ami tízéveseknek szól, aranyos, rajzolt képregény-kockákkal? Mit nem lehet ebben imádni?



Nemrégiben kezdtem újra gyerekkönyveket olvasni, és lehet, hogy ez a hormonok miatt van? Igazából, mikor költöztünk, számos régi könyvem került megint elő, olyanok, amiket gyerekként, kiskamaszként imádtam. Mindet újraolvastam, és azzal a nem titkolt szándékkal, hogy „ezeket egy nap a gyerekeimnek is olvasnia kell majd” mindet félretettem. Nem szanáltam ki, csak olyat, ami gyerekként sem tetszett. Nem garantált, hogy sikerült, de mindig igyekszem gyerekfejjel olvasni. Értelmezni, ízlelgetni a történeteket, elgondolkodni dolgokon, és utána persze felnőtt fejjel is átrágtam. Akarnám, hogy majd a saját porontyom ebből a könyvből tanulja meg ezt, vagy azt? Szeretném, hogy ilyeneket olvasson? Szóval, így indultam útra a mai gyerekkönyvek világában is, és így kötöttem ki Flóra és Odüsszeusz történeténél is. Mindezt pedig azért írtam le nektek, hogy lássátok, honnan próbálom megközelíteni ezt a regényt.



Külsőre nagyon hívogató ez a könyv. Szépen rajzolt és megszerkesztett borító, karakteres figurák, belül pedig képregény panelek és szembarát, nagy betűk, fogadják az apróbb olvasókat. A képregény panelek tetszettek, ötletesek voltak, bár egy két felirat magyarrá szerkesztésén érződött, hogy még lehetett volna több időt beleölni, hogy tényleg úgy tűnjön, a feliratok az eredeti rajz részei és nem utólagosan lettek odarakva.


Bevezető:

Mi történhet egy egyszerű mókussal, ha egy elszabadult porszívó felszívja, és ezután egyesíti erejét egy szókimondó és különleges kislánnyal? Erre keresi a választ a Blogturné Klub négy bloggere is. Tarts velünk egy négy napon át tartó turnén, és ismerkedj meg Flórával, Odüsszeusszal, és egy díj nyertes történettel! Sőt, ha válaszolsz az állomásokon található kérdésekre, a tiéd lehet a könyv egy példánya is a Maxim Kiadó jóvoltából!


Fülszöveg:


Az egész történet egy porszívóval kezdődött. És egy mókussal. Vagyis, hogy egészen pontosak legyünk, egy mókussal, akit beszippantott egy óvatlanul takarító szomszéd…
A képregényimádó Flóra úgy indul neki élete 10. nyarának, hogy megígéri édesanyjának, sokkal több időt fog könyvolvasással tölteni. Azonban egyikük sem számított arra, hogy az egész nyár egy igazi, hosszú kalanddá alakul, amelynek főhősei Flóra és Odüsszeusz, a mókus, akit hihetetlen képességei tesznek különlegessé.
Legyél részese ennek a fantasztikus történetnek, melyben rengeteg vidámság, izgalom és új barátok várnak rád!
Oldalszám: 278
Borító: füles, kartonált
ISBN szám: 9789632616643

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Kft.
Rendeld meg!


Fontos leszögezni, hogy ez egy middle grade regény, szóval a célközönsége a gyerkőcök 9-11 éves korig, és egy ennek megfelelő korú kislány is a főszereplője. Szóval, jogosan feltételezhetnénk, hogy igen, ez egy nekik szóló, testhezálló történet. Olyan élethelyzetet mutat be, amit át tudnak érezni az ilyen korú gyermekek. És ez így is van. Flóra szülei elváltak, amivel sok gyerek azonosulni tud, ráadásul a képregények iránti rajongása is ismerős lehet a gyerekeknek. Akkor miért, ó miért nem vagyok oda ezért a regényért? Az alapfelállás testhezálló, a történet vicces, és gyakran szívmelengető, a főszereplő szuperhős mókusunk pedig elragadó! Nos… ez egy gyerek regény, amelyben ilyen, és ehhez hasonló szavakat vagdosunk általános iskolások fejéhez, azt várva, hogy megértsék őket: agytumor, cinikus, Heimlich-műfogás, neurotikus… ezek nem olyan dolgok, amelyek egy gyerek szókincsében szerepelniük kellene, és utánanéztem, ez bizony nem a fordítás hibája, sőt, azt kell mondjam, a fordítás könnyebb nyelvezetűnek is érződött, mint az eredeti, angol szöveg.

Ezen felül, bár Flóra élethelyzete hasonlít olyasmire, amiben egy korabéli lány találhatja magát, de sem az ő, sem a vele egykorú Spiver Vilmos nevű karakter nem viselkedik úgy, mint egy normális, tízéves gyerek. Költőien beszélnek, nagyon műveltek, és ahogy a világról beszélnek egymással és a felnőttekkel az is valami elképesztően valóságidegen. Ha hasonlítanom kellene valamihez, akkor bizony John Green, számomra szintén nagyon-nem-tinédzseres karaktereit hoznám fel példának, mondjuk a Csillagainkban a hibából, bár ott a koravénség a karakterek élethelyzete miatt legalább megérthető valamennyire. De itt, ebben a regényben nem. Nem hiszem, hogy a gyerekek ezzel tudnak azonosulni, ha egyszer értik véletlenül a regényt. De ha nem felnőttel olvassák, szerintem nem is értik, hisz nincs aki elmagyarázza nekik. Szóval, összességében, mint gyerekkönyv szerintem nálam megbukott. De mi a helyzet, ha felnőtt szemmel vizsgáljuk? Nos, úgy viszont már van benne humor, amit a felnőtt ért, van benne olyan karakter árnyalás, amin a felnőtt jót vigyorog, de összességében nem nyújt semmi olyan extrát, ami miatt egy gyermektelen felnőttnek kifejezetten nagy lelkesedéssel kellene rávetnie magát. Nagyon túl lett gondolva a regény, pedig egy szerkesztéssel ki lehetett volna küszöbölni ezeket a nagy mélységeket, amik egy gyermek számára nem érthetőek. Kár érte.


Játék:
Flóra és Odüsszeusz története nem az egyetlen a gyerekeknek szóló irodalomban, ahol a főszereplőnk egy állati társat tudhat barátjának. A turné állomásain négy ilyen regényben szereplő állat szereplőt rejtettünk el, aki hű társa lett egy gyermeknek. Kitalálod vajon, kik is ők? Válaszolj jól a kérdésekre, és a tiéd lehet a Flóra és Odüsszeusz egy példánya a Maxim Kiadó jóvoltából! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesek jelentkezését 72 órán belül várjuk az értesítő e-mail elküldésétől számítva. Sok szerencsét a játékhoz!

A hűség megtestesítője ez a szőrös négy lábú, aki, miután elszakítják tőle, hatalmas távot tesz meg, csak azért, hogy ismét a gazdájával lehessen.


a Rafflecopter giveaway

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com