június 22, 2016

Megrengeti a világodat. | N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Ismered azt az érzést, amikor kezedbe veszel egy könyvet, és több fejezeten, oldalon át várod, hogy vééégre történjen már valami, de a történet még mindig nem akar beindulni? Na, ez nem egy olyan olvasmány. Itt a világvége? Lapozzunk tovább.



Ez az első regény, amit N.K. Jemisintől olvastam, de ó te jó ég, biztos, hogy nem az utolsó! 

Általában a történetről szoktam először mesélni, de most úgy érzem, hogy azt kell a végére hagynom. Az írónő olyan szinten ámulatba ejtett a stílusával, a mondatszerkezeteivel, a bekezdéseivel, a párbeszédeivel, amilyet esküszöm, még nem éreztem. Minden mondatnak fontos szerepe van, akár érzelmileg árnyal velük valamit, akár a történetet lendítik elő, de nincs egyszerűen egy olyan mondat, amit ha kivennénk, ugyanazt a történetet kapnánk. Az egész egy élő, lélegző történetgépezet részét képezi, minden alkatrészére szükség van a működéshez. A stílus letisztult, helyenként kissé nyersnek éreztem, de ez nagyon illett a történethez. A szöveg szerkezetét tekintve egy ízig-vérig modern regény stílusjegyeit viseli, emiatt helyenként az olvasónak minden idegszálával a történetre kell összpontosítania, hisz sok olyan dolog van, ami elsőre nem tűnik fontosnak, de később hatalmas jelentőséggel bír egy-egy elcsepegtetett információ.

És ez azért elég ócska bocsánatkérés. „Sajnálom, hogy annyira abnormális, hogy nem tudom magát emberi lénynek tekinteni”.


A regény világa magába szippant egy pillanat alatt, és azt kell hogy mondjam, külön piros pont az Agavénak a lélegzetelállító borítóhoz, amit készítettek, sokkal inkább magával ragadott, mint az eredeti borító, amellyel nem is biztos, hogy leemelném a polcról ezt a csodás történetet. Az egész már a kis térképnél megragadott, imádom, mikor egy regény világához saját térkép jár, kidolgozottságot és mély elkötelezettséget sugall az olvasó felé. 

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Eredeti cím: The Fifth Season (2015)
Kiadó: Agave (2016)
Oldalszám: 368
Fordító: Ballai Mária
ISBN: 9789634191063

Így ér véget a világ… utoljára. Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanze ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra. Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért. N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.

Az eredeti borító lehangoló, nem túl figyelemfelkeltő
A világ, melyben járunk teljesen idegennek tűnik, mégis nyomaiban fellelhető a mostani emberiség, a rasszizmussal, a szegregálódással, és néhány szó eredetével (például "skóla" az iskolából) teszi nyilvánvalóvá számunkra az írónő az összefüggéseket. Ezzel nem csak egy disztópiát teremt, melyben egy elképzelt jövőt ábrázol, hanem mindeközben görbe tükröt is tart elénk, melyben megpillanthatjuk jelenlegi társadalmunk csúfságait. Persze, ezzel kapcsolatban nem árul ám zsákbamacskát, hiszen már az ajánlás is azoknak szól, akiknek "harcolniuk kell azért a tiszteletért, mely mindenki másnak kérés nélkül megadatik".

A történetről nagyjából annyit szeretnék veletek csak megosztatni, hogy igen, picit döcögősen kezdődik, de ez nem annak tudható be, hogy nm történik semmi az elején, hiszen, ja... épp csak vége a világnak, semmi nagy dolog. Nem, nekem kifejezetten nehéz volt szoknom az írásstílust, sok időm telt azzal, hogy csak ámultam és bámultam a mondatokon, ízlelgettem a szavakat, és próbáltam felfogni, igen, hogy ki kinek a kicsodája. De végül magukkal ragadott ez a váltott nézőpontos csoda, ami Az ötödik évszak, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti a disztópiát, de nem feltétlenül akar bele szerelmi háromszöget. Ajánlom annak, aki szereti a fantasyt és a sci-fit is egy kicsit, mert ebben mindkét műfajból akad. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a grandiózus, nagyratörő történeteket, mert ez egy olyan történet.

Bevezető szöveg
Mit tartogathat egy olyan regény, amely így indul: Kezdjük a világvégével. Essünk túl rajta, aztán térjünk át érdekesebb dolgokra”? A Blogturné Klub négy tagja is ezt próbálja kideríteni. Ha pedig ti is velünk tartotok, lehetőségetek lesz megnyerni az Agave kiadó által felajánlott példányt N. K. Jemisin legújabb regényéből.

Állomáslista
06/22 Letehetetlen
06/24 Kelly & Lupi Olvas
06/26 Bibliotheca Fummie

Nyereményjáték
Különböző jóslatokban, könyvekben és filmekben már sokszor átélhettük a világvégét. A mostani játék során azt kutatjuk, milyen elméletekkel találkozhattunk már. A ti feladatok az lesz, hogy a BTK krónika jóslataiból kitaláljátok, mi okozza majd az apokalipszist, és azt beírjátok a Rafflecopterbe. Ha helyesen válaszoltok, megnyerhetitek N. K. Jemisin: Az ötödik évszak című könyvét.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Közelít a Földhöz, becsapódása végzetes. A bolygó kitér pályájáról, és az élet, amit eddig ismertünk, örökre megváltozik.
a Rafflecopter giveaway

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com