november 24, 2015

9 film, amiről nem tudtad, hogy könyvadaptáció

Manapság már mondhatjuk, hogy minden harmadik film, ami a mozikba kerül adaptáció. Ez nem feltétlenül rossz, viszont sokan sírják vissza a régi szép időket, mikor még annyi jó, eredeti film volt! Nos...


Az egész úgy kezdődött, hogy baromi lelkes lettem az egyik új film A kis herceg miatt. A könyvet évente újraolvasom, vagy hallgatom hangoskönyvben, minden filmadaptációját láttam, de ez most másnak tűnik, hiszen egy kerettörténetet kap a mese. Tényleg, alig várom, hogy megnézhessem, és míg ezen pörgött az agyam, eszembe jutott az a sok más film, ami mind könyvön alapul. 
Innen eljutottam a Veszedelmes viszonyokig, amit korábban láttam, és ami már akkor nagyon emlékeztetett egy bizonyos 90-es évekbeli kultikussá vált filmre, és most végre utánanéztem. Hát nem feldolgozás az is? Így elkezdtem kutatni kevésbé ismert adaptációk után, és annyira meglepett, amiket találtam, hogy meg kellett osztanom veletek is!



Mrs. Doubtfire
Év: 1993
A könyv: Anne Fine - Madame Doubtfire (Moly)
1987-ben jelent meg Madame Doubtfire címmel a valószínűleg mindenki számára ismerős történet az apáról, aki válása alatt nem képes lemondani a gyermekeiről, így beöltözik a gyerekei dadájának, hogy közel lehessen hozzájuk. A filmben Robin Williams alakítja a kétségbeesett apát. Anne Fine egyébként young adult témákkal foglalkozó írónő, aki a válásokra és azok gyerekekre ható következményeire világított rá a regényében.
Én vagyok az egyetlen, aki ezen a filmen nőtt fel? Nem hiszem. De a könyvnek lehet, hogy alaposabban utánanézek, mert jó lehet :)


Kegyetlen játékok

Év: 1999
A könyv: Choderlos de Laclos - Veszedelmes viszonyok (Moly)
1782-ben, a francia forradalom előtt jelent meg de Laclos regénye, a Veszedelmes viszonyok. A gazdag és öntelt Merteuil fogadást ajánl a nőcsábász Valmontnak. A feladat: elcsábítani az erényes, de gyönyörű Madame de Tourvelt. A Kegyetlen játékokban egyébként Sebastian Valmontnak hívták Ryan Philippe karakterét, kikacsintásként az eredeti műre.
A 90-es évek egyik legemlékezetesebb filmje a francia elődhöz hasonlóan tele van intrikával, drámával és remek zenékkel, nem véletlenül szeretik olyan sokan.



Pitch Perfect
Év: 2012
A könyv: Mickey Rapkin -
Pitch Perfect: The Quest for Collegiate A Cappella Glory. (Moly)
Számomra ez volt a legmeglepőbb felfedezés, talán azért, mert a filmnek annyira szerves része a zene, hogy meg dem fordult a fejemben, ez miként nézhet ki írásban. Rapkin a GQ magazin újságírójaként egy évet töltött az egyetemi a capella csapatok versenyének megfigyelésével, a könyve pedig nem fikció, hanem inkább a tapasztalatainak dokumentálása. Persze a film karakterei, és sok esemény valószínűleg már a forgatókönyvírónak köszönhető, nem tudunk róla, hogy valaha is megtörtént volna, hogy a stewardessnek öltözött kóristalány lehányta volna a közönséget.


Cápa
Év: 1975
A könyv: Peter Benchley - A fehér cápa (Moly)
Steven Spielberg mára kultikussá vált rémisztő horrorfilmje, a Cápa 1975-ben jelent meg, míg az alapjául szolgáló film mindössze egy évvel korábban. A film producerei megjelenés előtt olvasták a regény kéziratát, és annyira inspirálónak találták, hogy még a könyv kiadása előtt megvették a megfilmesítési jogait. Ennek köszönhetően a film nemsokkal a könyv után került bemutatásra.
A regény egyébként valós eseményeken alapul, melyek az 1900-as évek elején történtek, mikor egy hatalmas cápa több turistát is megtámadott. Dun-dun-dun-DUN!


Bajos csajok
Év:
2004
A könyv: Rosalind Wiseman - Queenbees and Wannabees (Moly)
Nehéz elképzelni, hogy ez a csajos vígjáték egy önsegítő könyvön alapul, pedig így van. Wiseman elsősorban szülőknek szóló könyve abban segít a felnőtteknek, miként kezeljék tinédzser lányukat, és arról okítja őket, mennyire fontos szerepet játszik az életükben a középiskola, az sms-ek körüli viták, a hatalmi harcok, illetve az első szerelem.
Kicsit ironikus valahol, hogy a komoly problémákat boncolgató könyvből egy butuska tinivígjátékot csináltak, de hát ez Hollywood, nem igaz?

Shrek
Év: 2001
A könyv: William Steig - Shrek!
Az ogrék rétegesek, mint a hagyma, és ennek köszönhetően sok meglepetést tartogathatnak. Az azonban meglepő, hogy a büfögő, bűzös zöld óriás, a szamár és a szép hercegnő története is egy könyvön alapul. A gyerekeknek íródott mesében azonban Shrek a szamár hátán utazik, aki bár beszél, nem annyira vicces, mint a filmben. 
Persze az ogre itt is beleszeret a királylányba, de a film készítői innen már saját maguk építkeztek, és a kétezres évek egyik legviccesebb filmjét készítették el belőle, amit nem csak a kicsik, de a felnőttek is nagyon élveztek jó humora miatt.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt
Év: 2003
A könyv: Michele Alexander & Jeannie Long: How to Lose a Guy in 10 Days
Ezen könyv esetében szintén nem egy regény inspirálta a filmkészítőket, hiszen az alapul szolgáló mű egy vicces önsegítő könyv. A "Randizás univerzális sose teddjei" alcímet viselő könyv olyan nőknek ad tanácsot, akik képtelenek megtartani maguk mellett a férfiakat, és elmondja nekik, mit is ne csináljanak, soha, semmilyen körülmények között egy kapcsolatban, hogy ne ijesszék el az erősebbik nem tagjait.

Die Hard
Év: 1988
A könyv: Roderick Thorp: Nothing Lasts Forever
Bizony, már az akciófilmek sincsenek biztonságban, ha arról van szó, hogy kiderüljön, rejtegetett titkuk! A Bruce Willis főszereplésével forgatott film azóta ötrészes szériává nőtte ki magát, pedig minden egyetlen könyvvel kezdődött. 1979-ben Thorp megírta az első film alapjául szolgáló könyvet, de ez egy vicces történet, ugyanis az egész ötletet ő is egy másik filmből vette. 1975-ben a szerző egy filmet látott, amelyben lángra lobban egy felhőkarcoló, és innen jött neki a könyv alapjául szolgáló ötlet, ami ugye utána meg a film alapjául szolgált, amiből meg egész széria lett. Tudjátok még követni?

Forrest Gump
Év: 1994
A könyv: Winston Groom - Forrest Gump
Az egyik kedvenc filmem, a gyönyörűséges Forrest Gump is könyves gyökerekkel dicsekedhet, de bár ne így lenne. Volt ugyanis szerencséma könyvhöz, és szörnyűségesnek találtam. Nem tudom, mi zavart jobban, hogy folyton káromkodnak benne, hogy Forrest pankrátornak megy benne, vagy hogy Jenny nem hal meg a végén (Igen, ez zavart!). A film karakterei sokkal mélyebben ki vannak dolgozva, és sokkal jobban vannak árnyalva, mint a könyvé. 
Az 1986-ban megjelent regényből azonban sok mindent merített a film, például a rákészhajózást, Forrest részvételét a vietnámi háborúban, és természetesen Dan hadnagy is itt van, csak minden egy kicsit más. Talán ennyire zavart, hogy nem volt elég hollywood-i. Pfff, én.

4 megjegyzés:

  1. Die Hard 5. résznél tart már. Illetve az a bizonyos 1975-ös film nem a Pokoli torony volt véletlenül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, javítom! De igen, csak nem akartam még egy címmel elnehezíteni a bekezdést :)

      Törlés
  2. Na hallod, pont a napokban kértek be tőlem egy cikket a témában. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, most akkor fordítva oldottuk meg ezek szerint :D

      Törlés

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com