július 24, 2016

Elszigetelt családdráma | Catherine Banner: Ház az éj peremén

A Ház az éj peremén egy olyan regény, mely csaknem egy teljes évszázadon keresztül kíséri végig egy kis olasz sziget lakóinak, azon belül egy családnak az életét, akik ha nem is a világ közepét képezik, de nagyon fontos részei a közösségnek.




Kezdve a családfővel, aki orvosként ténykedik (így máris alapkövévé válik a kis szigetnek), és emellett történeteket is gyűjt egy kis piros kötéses könyvbe, és ezzel, mintegy szimbolikusan, illetve közvetlenül is kikövezi az utat a következő generációk számára, nem csak a múltjukat, de a jövőjüket is nagyban befolyásolja. 

Bevezető: A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Catherine Banner: Ház az éj peremén című regénye. Kalandozzatok a Blogturné Klub négy bloggerével egy olasz szigetre, ismerjétek meg a ház és lakói történetét, barangoljátok be a 20. századot, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

Fülszöveg: Castellamare ​​szigete éppen annyira messze van a szárazföldtől, hogy elfelejtsék, de nem elég messze ahhoz, hogy a világ bajaitól is kímélve legyen. A sziget életének középpontjában egy virágokkal benőtt kis kávézó áll, ami már generációk óta csalogatja be a kis közösséget beszélgetni, pletykálni. Különleges emberek találkoznak itt, és lenyűgöző sorsok fonódnak össze. Castellamare lakosait nagyban megváltoztatja a két világháború, a gazdasági világválság, és a fasiszta fenyegetés.

Majdnem egy évszázadon át követhetjük az Espinosa családot titkokon és rejtélyeken, megpróbáltatásokon és áldozatokon át. De megismerhetünk egy kegyetlen grófot és elbűvölő feleségét, egy lelkészt, aki imádja a botrányt, egy háborús rab múltú költőt, egy kívülálló lányt, aki az erő egy fontos pillére lesz, valamint egy sebesült angol katonát, aki a tengerből bukkan fel.

A szerelem, a szenvedély és barátság szoros köteléke, a keserű rivalizálások, és a megbocsátás ereje tölti be ennek a gazdag, hatásos regénynek a lapjait.

A KÖNYV ADATAI
Catherine Banner: Ház az éj peremén
Megjelenés: 2016. Július
Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Kocsis Anikó
Oldalszám: 396 oldal



A családregény elég nehéz műfaj, hiszen a sok szereplőt végigkövetni, és mindegyiküket érdekessé tenni nem egyszerű feladat. A legnagyobb problémám, hogy nem tudok olyan példát felhozni, amellyel szemléltethetem, hogy na, ilyen egy jó családregény, mert eddig még nem igazán sikerült olyanba belefutnom, ami az abszolút kedvencek közé került volna. Mindig megvan az a karakter, aki nem érdekes, és bizony, bármilyen történetben, ahol egy kötet alatt hosszú időt akar felölelni a szerző, bizony fennáll a lehetősége, hogy a történet ellaposodik, elveszti a lendületét, már ha valaha is volt neki olyan. 

Ez a történet nagyon dinamikusan kezd, az első fejezetet konkrétan úgy daráltam be, hogy sejtettem, ez a sztori igazán felejthetetlen lesz. Ott volt a dráma, ott voltak a mély, emberi érzelmek, ott volt a már múlt sötét árnyéka a jelenen, tényleg, sok lehetőséget láttam benne. Aztán minden napos lett. Kezdődött a következő fejezettel, ahol flashbackelünk máris, és igazából onnan, nagyjából a könyv harmadáig engem teljesen elvesztett az írónő. Ott azért visszatértem én is, bár nem volt már meg annyira az a lendület, mint amit az elején reméltem.

Pedig a stílus, amelyben ír nagyon tetszik, gördülékeny, szép szavakat használ, a sziget leírása is megkapó, a karakterekkel is könnyű azonosulni, az életük során pedig fejlődnek, ahogy velük a kor is. Amellett, hogy családregény, ez a történet ugyanis egyben történelmi regénynek is minősül. Az eltelt évtizedek során óhatatlanul is beavatkoznak a jelenkor aktuális eseményei a sziget életébe, a társadalom és a technológia, a civilizáció változása is megfigyelhető, sőt, az írás stílusra is úgy éreztem, hatással van. Mintha több stílussal is megpróbálkozott volna az írónő. Ez a része nagyon tetszett.

Sajnos, összességében nem ragadott magával annyira, mint reméltem. Ezzel együtt egy szépen megírt, komplex, könnyen olvasható történet, még ha kicsit kevés izgalmas eseménnyel is találja szembe magát az olvasó. Nyugisabb, lazább napokra ajánlom, mikor épp nem kell valami nagyon mozgalmas, hogy felpörgessen. Ha mégis ilyen pillanatodban találna meg, ajánlok mellé egy jó hideg (vagy télen majd forró) fekete teát.



NYERMÉNYJÁTÉK
Catherine Banner regényében nagyon fontos szerepet tölt be egy bizonyos ház - az éj peremén. A turnéhoz kapcsolódó játékunkban most hasonló fontossággal bíró házakat keresünk. Az állomásokon fülszövegrészleteket olvashattok egy-egy olyan könyvből, melynek címében szerepel a "ház" szó. A Ti feladatotok, hogy kitaláljátok, mely könyvről van szó és a szerző nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába! Csak a szerző nevére vagyunk tehát kíváncsiak :)
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak - válaszaitokon utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, melyre kérjük, 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
“A Kagylókeresők és a Szeptember népszerű szerzőjének romantikus
regénye a festői Cornwall tájain játszódik. Ide tér vissza 
Virginia tízévnyi távollét után és hirtelen elhatározással kibérel egy tengerparti házat. 
Makacs anyósával szembeszegülve végre a sarkára áll, és saját 
kezébe veszi gyermekei nevelését, elhozza őket Londonból.”


A TURNÉ MENETE
07.21. - Szembetűnő
07.24. - Letehetetlen
07.25. - Kelly&Lupi olvas
07.27. - Könyvvilág

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com