október 15, 2016

Catfish! | Kody Keplinger: A hazugságháló


A Lying out Loud egy young adult regény, melynek szerzője nem más, mint a nagysikerű The Duffért is felelős Kody Keplinger, főszereplője pedig egy lány, aki folyton, mindenről hazudik.

A magyar fordításban A hazugságháló címet viseli a regény, melynek főszereplője Sonny egy mániákus hazudozó, aki véletlenül a legjobb barátnője nevében chatel egy sort a suli egyik legidegesítőbb srácával, és ebből rengeteg bonyodalom adódik és rengeteg drámát okoz ez az egész közte és a barátnője, Amy, illetve az említett srác, Ryder között.

Bevezető:
Egy új történet a The Duff - A Pótkerék világából! Ismerjétek meg Sonnyt, aki remekül hazudik, és ez látszólag megkönnyíti az életét, de végül csak a bajhoz vezethet...
Kody Keplinger új regénye szívbemarkoló, szórakoztató, elgondolkodtató és még vicces is, ráadásul a The Duff szereplői is tiszteletüket teszik benne!
Gyertek, tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a 3 ajándékkönyv egyikét!
Fülszöveg: Sonny Ardmore remekül hazudik.
Arról, hogy az apja börtönben van, hogy az anyja kirakta őt otthonról, és éjszakánként titokban a legjobb barátnőjénél alszik.
Talán Amy Rush az egyetlen, aki átlát Sonny hazugsághálóján, és mellette áll, bármi történjék is. Mindent megosztanak egymással: a titkaikat, a ruháikat… Sőt, még a Ryder Cross iránti utálatuk is közös.
Ryder az új fiú a Hamilton gimiben, és megtestesíti mindazt, amit Sonny és Amy ki nem állhat: a srác egy beképzelt, sznob stréber. Csakhogy Rydernek van egy gyenge pontja: Amy. Le sem tagadhatná, hogy belezúgott. Úgyhogy amikor Ryder e-mailben randira hívja Amyt, a két lány úgy érzi, kihagyhatatlan alkalom kínálkozik a számukra.
Úgy alakul, hogy Sonny egy egész éjszakát végigchatel Ryderrel, és őszinte borzalmára rádöbben, kezdi megkedvelni a fiút. Csakhogy van egy kis probléma: Ryder végig azt hitte, Amyvel beszélget. Úgyhogy Sonny bonyolult hadműveletet eszel ki, amivel rádöbbentheti Rydert, valójában mindig is őt akarta, nem Amyt. Képes lesz Sonny egészen az igazságig jutni a hazugságai segítségével, vagy végül Rydert és Amyt is elveszíti?

Kody Keplinger egy vicces és egyben szívszorító történettel tér vissza a The DUFF – A pótkerék világába: azokról a hazugságokról ír, amiknek bedőlünk, és azokról az igazságokról, amikre véletlenül sem számítanánk.
 
Tudtad? A "catfishing" amerikai szleng arra, ha valaki másnak adja ki
magát a neten és ezzel megtéveszt másokat. Elég nagy bunkóság.
Bevallom, én nem olvastam a The Duffot, csak a filmet láttam (sajnos, az elég pocsék volt), de ahogy hallottam, nem nyerte el az olvasók szívét sem, így hát még annyira sem lenne fair megítélnem olvasás nélkül. Így nekem ez az első találkozásom Miss Keplinger munkájával, egy könnyednek és szórakoztató élményre számítottam, amit részben meg is kaptam. Kissé rendhagyó kritikával készültem most, csak a poén kedvéért. Lássunk is neki.

Sonny egy sokoldalú, érdekes karakter, akinek egyetlen hibája, hogy gyakran hazudik. Jól bánik a legjobb barátnőjével, tiszteli a körülötte élőket és cseppet sem önző. Nagyon szerettem a gondolatait olvasni, nem gondoltam soha egy pillanatig sem, hogy egysíkú lenne se ő, se az összes többi szereplő. A fordulatok a könyvben kiszámíthatatlanok és meglepőek, sikerült Keplingernek rengeteg újat belecsempésznie a gimis környezetbe és a tinédzser karakterek jellemzésébe is. Abszolút nem sejthető a végkifejlet sem, ami a végén olyannyira meglepett, hogy azt sem tudtam, merre kapkodjak.
És akkor most jöjjön az igazság…
Nem tudom, Keplinger mit alkotott a The Duffal, mert megmondom nektek őszintén, ez a könyv egyáltalán nem vett le a lábamról. A kliséhalmaz, az unszimpatikus főszereplő még egy dolog csak, mert simán elvihette volna a vállán ezt a könyvet az, hogy a szerző stílusa egyébként friss, fiatalos, humoros, és igen, sok helyen hangosan nevetős poénokkal szórakoztatja az olvasót. Könnyen is olvastatja magát a regény, nekem két délután elegendő volt rá, de az a problémám, hogy mikor végeztem vele, csak fintorogtam, hogy ezt nem kellett volna. 

Kezdjük a két kevésbé fontos főszereplővel. Amy a legjobb barátnő, a Duffos srác húga, ezt sokszor említik, és az egyetlen értelmes jellemzője az, hogy nem olyan, mint Sonny. Nem hazudik, nem bunkó másokkal, és persze nagyon-nagyon szép és gazdag. Ő így ennyi. Aztán van Ryder, aki olyan, mint Sonny és Amy összemixelése fiúban. Bunkó, mint Sonny, önző, mint Sonny. Szép, mint Amy, Gazdag mint Amy. Úgyhogy így a jelek szerint az anyag helyzetük, a külsejük, meg a taplósági mércéjük alapján azonosíthatunk be mindenkit ebben a világban. Színkódolás nincs a vizuális beállítottságú embereknek?
Sonny szörnyű barátnő, és szörnyű emberi lény, semmi pozitívat nem lehet fellelni benne, így elég hihetetlen, hogy egy ilyen lány, mint Amy a társaságát keresné, vagy hogy egyáltalán bárki is szeresse. Egyetlen jó tulajdonsága, hogy remek humora van, és még a hazudozásai is viccesek lehettek volna, ha nem tenne velük a szerző totális idiótává minden felnőttet a lány környezetében. Hogy a tanár beveszi neki tényleg, hogy megette a kutya a dolgozatát? Mi van? Nem ez az egyetlen példa, amin így forgatja az ember a fejét, hogy te jó ég, felnőtt, értelmes emberek ezt tényleg elhiszik ennek az irritáló lánynak? És igen, elhiszik. Kedves gimisek, bár nektek úgy tűnhet néha, de nem minden felnőtt idióta, a tanáraitok sem, a szülők sem, a portás néni sem. 

Úgy, hogy én nem olvastam a Duffot, nekem nagyon idegesítő volt a szinte beleerőltetése az ottani szereplőknek, csak említés szintjén, vagy akár tényleg meg is jelentek, változó. De az volt a benyomásom, hogy ez azért történt főleg, hogy el lehessen egy népszerű és ismert könyv folytatásként adni a regényt, mert mindig nagyon kiemelkedtek ezek a kis említések, soknak tűntek, és ugyanaz lett volna a történet a legtöbb esetben akkor is, ha nem szövi bele ezeket a szerző. 

Ajánlom mindenkinek, aki szerette a Duffot, ők biztos értékelni fogják a sok utalást. A young adult szerelmesei talán már nem fognak nagyon meglepődni a fordulatokon, mert elég sok klisé van benne, viszont a stílusa tényleg szórakoztató, akadnak vicces, és helyenként egészen meghökkentő jelenetek is, bár csak mértékkel. Egy hideg estére, forró teával, betakarózva könnyed kikapcsolódást nyújthat. Csak ne gondolkozzatok el rajta nagyon, mert nem sok mélységet találtok benne.


A turné további állomásai
10/06 Sorok Között
10/08 Könyvvilág
10/10 Dreamworld
10/12 Deszy Könyvajánlója
10/14 Letehetetlen
10/16 Kelly & Lupi olvas
Játék:
A LOL-ban a The Duff szereplői is felbukkannak, éppen ezért az első könyvre emlékszünk vissza a játék során.
Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok, hogy rájöjjetek, kitől is hangzottak el a szavak, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Megéri ügyesnek lenni, hiszen 3 példányt sorsolunk ki köztetek. És mivel jó fejek vagyunk, annyit segítünk, hogy a moly.hu-ról gyűjtögettünk ;)
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

"– Borotváld le azt a Mózes-szakállat, és akkor talán több

szerencséd lesz. Nem akarunk egy szőnyeggel

csókolózni, ugye tudod?"


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com