december 09, 2016

Ilyen sci-fi-t. Még. Sokat. | Ted Chiang: Életed története...

Talán az egyetlen ember vagyok a környezetemben, aki már az Érkezés előtt hallott erről a novelláról és szerzőről. Valahogy azonban sosem jutottam el oda, hogy eredeti nyelven elkezdjem olvasni, így nagyon hálás vagyok, hogy az Agave elhozta magyar nyelven is a kötetet.

Bevezető: A sci-fi kedvelőit évek óta rabul ejti Ted Chiang képzelőereje és kreativitása, mely által újra és újra bebizonyítja, hogy lehet még újat alkotni a műfajban. Az Agave Könyvek jóvoltából most a szerző egy teljes novellás kötete jutott el a magyar olvasókhoz, amely természetesen felkeltette a Blogturné Klub tagjainak érdeklődését is. Kövessétek turnénkat, mely során három blogger ismertet meg titeket ezzel a nem mindennapi kötettel, és még a könyvet is megnyerhetitek!
Az Életed története és más novellák a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem e világi nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés.
Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.Az Életed története című novellából Érkezés címmel Denis Villeneuve forgatott 2016-ban nagy sikerű filmet Amy Adams, Jeremy Renner és Forest Whitaker főszereplésével
Kiadó:
Agave Könyvek
Terjedelem:
320 oldal
ISBN:
9789634192022
Fordították:
Pék Zoltán, Török Krisztina, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Huszár András


Ted Chiang írásaival most találkoztam először, de biztosan nem utoljára, ugyanis valami elképesztő, amit művel. Igazán nem szeretnék konkrét novellákat kiemelni, vagy elemezni, és egyesével kiértékelni őket sem, mert számomra valahogy feleslegesnek tűnik. Nem is igazán tudnék kiemelni egy-egy történetet csak. Nyilván voltak erősebb és kevésbé erős történetek is, de összességében úgy éreztem, hogy mindegyik novellától kaptam valamit, mégis, egyenként olvasva nem lett volna rám akkora hatással. Ezek a történetek így összefűzve alkotnak egy teljes egészt, a sorrendjüket pedig nagyon fontosnak éreztem, hogy úgy vigyenek végig az érzelmi hullámokon, és az elmélkedéseken is, ahogyan azt a sorszámozott lapok mutatták. Ha olvassátok (és ugye olvassátok?) szerintem sorba haladjatok. Valószínűleg a film fogja a legtöbb olvasót ide vonzani, de ettől még érdemes a többit elolvasni, tényleg.

A szerző minden novellát egy stílusgyakorlatként is kezel egyszerre, fogalmazása tűpontos, és van benne valami nyers felhang, amitől igazán valóssá és realisztikussá válnak a helyzetek, az érzelmek, amiket leír. Vagy épp valószerűtlenné.

A másik nagyon fontos dolog, ami miatt ennyire levett a lábamról ez a kötet, az természetesen a sci-fi műfaj olyan szintű újragondolása és átformálása, ami ritkaságszámba megy. A magam részéről rengeteget olvasok és túl sok sorozatot is nézek ebből a műfajból, és sokszor belefutok abba, hogy igen, a karakterek még érdekesek, de az alaptörténet mindig ugyanaz, a következtetések, konklúziók mindig ugyanazok. Ennek a kötetnek a történetei közül nem egy okozott őszinte meglepetést, vagy gondolkodóba ejtett. Néhány mindkettőt elérte. Számomra ettől jó egy science fiction történet: ha meglep, és elgondolkodtat. Ha tükrözi az emberiséget, egy problémát, egy érzést, aminek tud adni egy olyan csavart vagy analógiát, egy olyan metafora használatával közvetíti az olvasó felé, amely egy új szintre emeli az egészet, és nem hagy másra gondolni, még akkor sem, ha már tovább suhantál a következő történetre.

Az elgondolkodtató volta miatt pedig azt hiszem, ennek a könyvnek befizetett helye lesz a polcomon, örökké. Újra kell olvasni, többször is. Több olyan történet is van benne, mely valószínűleg mást nyújt majd tíz, húsz év múlva, amikhez újra el akarok látogatni majd, és élvezni akarom, ahogy más hatással van rám, ahogy telnek az évek. Őszintén ajánlom mindenkinek, a műfaj kedvelőinek, és szkeptikusoknak is.

Nyereményjáték:Az egyik a kötetben szereplő és egyben a könyv címadó novellából, az Életed történetéből idén került a mozikba a nagyszabású mozifilm, az Érkezés. A játékban további olyan science fiction és fantasy filmeket kell megfejtenetek, melyek novellákon alapulnak. Minden állomáson egy jellegzetes jelenetet fogtok találni az adott filmből, és megoldásként a film címét várjuk tőletek.Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





További állomások:
12.09 - Letehetetlen
12.11 - Függővég

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Goodreads

A blog mögött



Rea, 24 (Székesfehérvár)
Írom amit érzek, néha próbálkozok irodalmian fogalmazni, de néha becsúszik azért az a nyamvadt szleng. Sok anglicizmus, sok geekes vonás, sok utalás, sok érzelem, sok elragadtatás és még több vagy nagyon tetszik, vagy nagyon nem tetszik vélemény. De amúgy minden oké!

Copyright © Letehetetlen Published By Gooyaabi Templates | Powered By Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com